0

Провели онлайн-презентацію фінансової звітності Нафтогазу за перші півроку 2021-го

Провели онлайн-презентацію “проміжної”, тобто за перше півріччя 2021 року, фінансової звітності Нафтогазу для провідних міжнародних ділових ЗМІ, а також ділових видань з України та фінансових аналітиків.
Ця звітність має розвінчати принаймні частину міфів, які розповсюджують про Нафтогаз. Якщо тільки немає бажання почути саме такі міфи:(
Чому ви маєте вірити цій звітності, а не міфам?
Зокрема тому, що ця звітність супроводжується висновком провідних незалежних міжнародних аудиторів, компанії ПрайсвотерхаусКуперс.
Щоб його побачити потрібно дійти до третьої сторінки, а не обмежися титульною сторінкою:)
Обрали цих аудиторів “попередники” на Прозоро, тобто до нас претензій не має бути;)
Висновок аудиторів: “За результатами проведеного нами огляду ніщо не привернуло нашої уваги, що могло би свідчити про те, що наведена нижче скорочена консолідована проміжна фінансова звітність не підготовлена, в усіх суттєвих аспектах, відповідно до Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 34 “Проміжна фінансова звітність”. Написано складною мовою, але це означає найкращий варіант висновку. Тобто і тут претензій до нас не має бути.
Тепер щодо фінансових результатів у цій звітності.
8,5 млрд грн – саме стільки чистого прибутку отримав Нафтогаз у другому кварталі 2021 року.
У першому кварталі цього, 2021 року, чистий збиток становив 10,2 млрд грн.
Ну і зазначу, що за результатами 2020 року у Нафтогазу був чистий збиток у сумі 19 мрлд грн.
Мені закидають, ви це можете прочитати у комментарях до моїх попередніх дописів, що з моїм приходом Нафтогаз перетворився з прибуткової компанії на збиткову.
Не розумію, як таке може бути, якщо я повернувся в Нафтогаз якраз на початку 2го кварталу 2021.
А пішов я з Нафтогазу, або, точніше, мене фактично відсторонили від роботи, в кінці 1го кварталу 2020. Для порівняння: 2019 Нафтогаз закінчив з чистим прибутком у розмірі 63,3 млрд грн. І ще у 1му кварталі 2020 року чистий прибуток склав 3,2 млрд грн…
За те, що Нафтогаз знову став прибутковим, я вдячній команді і всім, хто нам допомагає.
Хоча ми ще не до кінця компенсували збитки Нафтогазу “за попередників” – збиток 1го кварталу 2021 року перевищує прибуток 2го кварталу. Будемо наполегливо працювати;)
Будь-ласка, поширюйте цей допис, факти про справжні фінансові результати діяльності національної компанії того варті.
P. S. Мені ще закидають, що не можна казати про відповідальність “попередників”, оскільки я сам раніше працював в Нафтогазі. Дійсно, працював, і тому не знімаю з себе відповідальність. Наприклад, у 2019 році я безпосередньо керував тільки одним напрямом – транзит газу, включно зі Стокгольмським арбітражем за транзитним контрактом з Газпромом. Прибуток за цим напрямом у 2019 році становив 68,4 млрд грн. Знов ж таки, я вдячний за це команді і всім, хто допомагав. Але проблема в тому, що прибуток за цим напрямом був на 5.1 млрд грн більше, ніж консолідований прибуток Нафтогазу, тобто за іншими напрямами був у сумі збиток. Цю проблему замовчували, замість того, щоб її вирішувати. Тепер спільними зусиллями ми маємо це змінити.
P. P. S. Існує ще багато інших міфів стосовно результатів діяльності Нафтогазу. Ми будемо їх поступово спростовувати.
Прес-реліз з посиланням на опубліковану звітність тут: