0

Про гроші — з Росії в Україну, а не навпаки.

Нафтогаз перерахував у держбюджет рекордні дивіденди за 2019 рік – більше 48 млрд. грн.

Ця сума є суттєво меншою ніж ми відсудили у Газпрому. Не дивуйтесь, проблема в тому, що якщо відняти прибутки за напрямом, за який відповідала моя команда (транзит газу), у решти Нафтогазу збитки майже 5 мільярдів гривень, тому і дивіденди менші. Чому у решти Нафтогазу збитки? Слушне питання, але не до мене.

Подивимося, які будуть прибутки Нафтогазу у 2020 році, вже без мене. Бажаю колегам перевищити досягнення нашої команди і збільшити прибутки.

Причому, як це зробили ми за нашим напрямом відповідальності – не за рахунок коштів з держбюджету чи адміністративного підвищення цін, а за рахунок знаходження можливостей, наприклад, для отримання більше грошей від Газпрому.

Ну а сам факт перехування у держбюджет цих рекордних дивідендів Нафтогазу за 2019 рік є черговою віхою для нашої команди.

У 2014 році, коли я ініціював позов у Стокгольмському арбітражі проти Газпрому за транзитним контрактом, мало хто вірив у його результативність.

Навіть наші міжнардні юристи та експерти спочатку не бачили достатніх підстав. Дійсно, у транзитному контракті не був закладений принцип «качай або плати». При цьому ми вже оскаржували положення «бери або плати» у контракті на купівлю газу у Газпрому. Тому наші вимоги до Газпрому заплатити нам за обсяги, які не були протраспортовані, виглядали для більшості як абсолютно необгрунтовані.
Але ми знайшли як це обґрунтувати, скориставшись положенням контракту про компенсацію завданих збитків. Таке положення контракту є стандартним, але використати його для отримання компенсації за недоотриманий прибуток є дуже складним. Ми це зробили. Допомогли і наші аргументи щодо європейських принципів транзитних тарифів. Загалом мова йде про тисячі сторінок економічного обґрунтування.

Тому я і радий, що всі ці зусилля не були марними. Що разом з усіма, хто брав участь у цьому процесі, прямо або опосередковано, ми досягли результату. Дякую всім.

За транзитною справою ми виграли у Газпрому 5 мільярдів доларів.

2. 1 мільярди були відразу нами отримані через залік за обсяги газпромівського газу.

2.9 мільярдів доларів Газпром сплатив грошима наприкінці минулого року.

Тепер значна частина від цих грошей потрапила в держбюджет України.

Хочеться вірити, що тепер ці гроші дійдуть і «до людей»…