0

Які рішення допомагають розвивати економіку України: для НВ

Вітаю всіх зі святом нашої Незалежності!
У нас багато проблем, але потрібно вчитися не тільки з помилок, а і з успіхів.
Тому з нагоди свята прокоментував для НВ, які рішення були правильними і допомогають становленню нормальної ринкової економіки в незалежній країні.
Виділив такі рішення:
1. Реформа газового сектора в 2014—2019 роках. Ми втратили критичну залежність від поставок газу з Росії, і при цьому стали більше отримувати грошей за транзит, ніж витрачати на імпортований. Як частина цих реформ, був здійснений перехід від прихованих субсидій (коли адміністративно встановлена ціна нижче ринкової) до адресних субсидій. Економічний ефект для України від цих реформ складно переоцінити, він вимірюється сотнями мільярдів гривень, відсотками ВВП щорічно. Але це ще і питання енергетичної незалежності від Росії, і зменшення рівня корупції.
2. Розвиток банківського сектора за весь час незалежності, валютна лібералізація при зниженні інфляції. Хоча залишається й багато проблем — надто велика частка державних банків, періодичні та руйнівні падіння курсу національної валюти і «банкопаду»; і нестійка модель розвитку, коли ринок боргового капіталу намагаються розвивати без паралельного розвитку ринку акціонерного капіталу.
3. ПроЗорро. Хоча навколо цієї реформи і багато хайпу, технологічність є її позитивною стороною. Так, корупція при державних закупівлях не зникла, іноді вона просто пристосувалася до нових правил, в окремих випадках є навіть негативний ефект через обмеження, які накладає система, але в цілому вона привела до істотного зниження рівня корупції.
4. Медична реформа. Вона ще не завершена, і навколо неї багато дезінформації і нерозуміння. Але ця реформа є важливим прикладом того, як сучасні ринкові підходи, коли гроші йдуть за пацієнтом, можуть зробити більш ефективною соціальну сферу.
Читайте в цьому матеріалі НВ також думки на цей рахунок Валерії Гонтарєвої, Романа Шпека, Ігоря Ніконова, Володимира Піковського, Олександри Томашевської, Віталія Кармазинського. Почитайте, є багато цікавих і нових думок.
Можливо це не зовсім нова думка:), але мені зокрема приємно було прочитати у розумного та досвідченого Романа Шпека, що перемога України в Стокгольмському арбітражі і новий контракт з Газпромом безумовно є однією з найвидатніших перемог України останнього часу. Щомісяця ми бачимо надходження коштів за резервування українського магістрального газопроводу, що перевищує фактичні обсяги поставок.
А НВ молодці, що збирають і публікують позитив у річницю Незалежності!