0

Нафтогаз планує побудувати кілька ТЕЦ на біопаливі в Житомирі

Сьогодні разом з колегами відвідав Житомир, де Нафтогаз бере участь в реалізації проектів будівництва трьох об’єктів генерації електричної та теплової енергії з біопалива (деревна тріска).
Житомир є прикладом того, як міста можуть скорочувати залежність від природного газу. Кілька років тому обласний центр споживав за рік 93 млн куб м газу, цього опалювального сезону має бути не більше 45 млн м куб, а в найближчі роки місто планує на 90% замінити газ іншими ресурсами.
Цей досвід, реалізований мером Житомира Сергій Сухомлин, має бути масшабований і в інших українських містах, аби максимально замістити дорогий природний газ як ресурс для центрального теплопостачання. І перейти, наприклад, на біомасу.
Як зазначив голова Житомирська ОДА @Віталій Бунечко, санітарні вирубки здатні дати значний обсяг деревини для виробництва тріски не лише для потреб міста Житомир й області, а й для сусідніх регіонів.
Нафтогаз допомагає не тільки Житомиру, а й ТЕЦ інших українських міст переходити з газу на біопаливо (наразі ми реалізуємо такі проекти в Охтирці та Львові). Інвестиції в переобладнання ТЕЦ для використання іншого виду палива – заміни газу на деревну тріску чи RDF (перероблене сміття) швидко окупаються. При цьому гроші у вигляді податків надходять у місцеві бюджети, зростає кількість робочих місць.
Спокійно пройти цей опалювальний сезон можна, застосовуючи комплексний підхід. Це і достатні запаси газу в сховищах (наразі 13,9 млрд куб м), і стабілізація власного видобутку – найважливіші нині задачі для Нафтогазу, і переведення теплогенеруючих підприємств на сучасні технології та використання біопалива, і модернізація мереж задля зменшення втрат тепла.
Але головні ризики для прийдешнього опалювального сезону – воєнні. Ймовірність руйнування об’єктів енергетичної інфраструктури залишається високою. Держава, місцева влада, Нафтогаз, тепловики роблять все можливе, щоб нормально пройти цю зиму. Але людям також треба готуватися. В першу чергу, економити газ. Це дорогий ресурс. Зекономлені кошти краще витратити на нашу армію, яка потребує підтримки як ніколи.