0

Про виплату дивідендів

Нафтогаз став прибутковим у 2021, і це дає нам змогу допомогати Україні вистояти в надважких умовах війни зараз, у 2022 році.
Ще у березні національна компанія авансом перерахувала до державного бюджету 2,3 млрд грн дивідендів, це 95% обсягу чистого прибутку, передбаченого фінансовим планом на 2021 рік. Однак, наш чистий прибуток у 2021 склав 12 млрд грн, що в 5,4 рази більше, ніж передбачав фінплан.
Це стало можливим у тому числі завдяки справжнім реформам, які відбулися в Нафтогазі минулого року, коли ми перетворили збиткову компанію (за результатами 2020 року та першого кварталу 2021 року) знову на прибуткову.
Державні компанії мають бути прибутковими за нормальних умов. Це зокрема створює запас стійкості, який набуває ще більшого значення в умовах, коли країна воює і потребує ресурсу для протистояння ворогу.
Вчора урядом було прийнято рішення про зменшення базового нормативу сплати дивідендів з 95% до 30%. Відтак, Нафтогаз перерахував до держбюджету ще 1,6 млрд грн (додатково до 2,3 млрд, сплачених в березні).
Різниця (між 95% та 30%), а це близько 8,5 млрд грн, за рішенням уряду будуть спрямовані на імпорт природного газу для сталого проходження опалювального сезону.
Окрім того, що завдяки реформам у 2021, Нафтогаз має ресурс бути донором держбюджету і закумулювати кошти на закупівлю газу на наступну зиму, ми продовжуємо бути надійною опорою державі навіть в умовах війни. За 5 місяців 2022 року національна компанія сплатила до держбюджету 47 млрд грн (1/3 усіх податкових надходжень до державної казни). І ці гроші могли бути спрямовані на соціальні, військові та інші потреби українців.
Тому – продовжуємо цю тенденцію і наближаємо нашу спільну перемогу.
P.S. Ну і не для порівняння, а все ж – на відміну від Нафтогазу, Газпром днями відмовився від сплати рекордних дивідендів за 2021 рік, і акції компанії впали на майже 30%.
P.P.S. До речі, з того, що нам вдалося побачити, лише три державні компанії оприлюднили консолідовану звітність за минулий рік, складену у відповідності до міжнародних стандартів і перевірену аудиторами, і серед них Нафтогаз продемонстрував найбільші прибутки.