0

Про майбутнє водню на конференції Adipec Official

Одна з найбільших світових виставок і конференцій енергетичної галузі Adipec Official, на яку щорічно приїздить майже 100 000 нафтогазових фахівців з різних країн, запросила мене виступити на панелі про майбутнє водню.
Світ бачить потенціал України як найбільшої європейської країни в питанні виробництва зеленого і блакитного водню. З колегами з інших країн обговорили, якою має бути регуляція водневої енергетики та попит на неї.
Окрім того, якщо розглядати кліматичні зміни як глобальний виклик, то виробництво водню в Україні може бути більш економічно вигідним, ніж наприклад в Європі через доступність ресурсів. До того ж у майбутньому водень можна використовувати і для сезонного зберігання енергії в Україні. На мою думку, саме нафтогазові компанії можуть зайняти провідні позиції у виробництві блакитного і навіть зеленого водню та використовувати свою інфраструктуру для його транспортування і зберігання.
Але ADIPEC – не тільки майданчик для дискусій про виклики і перспективи нафтогазової галузі. Це місце, де енергетичні компанії домовляються про спільні проекти і підписують багатомільйонні контракти.
Оскільки розширення міжнародного партнерства є однією із ключових цілей Нафтогаз разом з Mavriky Kalugin та командою Нафтогаз Розвідка та Видобування зустрівся з топ-менеджерами провідних компаній, що займаються видобутком, трейдингом та надають високоякісні нафтогазові сервіси.
Ми презентували декілька напрямів для інвестицій в Україні, зокрема і у видобуток газу на шельфі Чорного моря, де зараз активно ведуться сейсмічні роботи.
З компаніями SOCAR AQS Helmerich & Payne, Inc.та Dragon Oil, які нещодавно підписали меморандум про співпрацю з Нафтогазом, перейшли до обговорення вже конкретних спільних проектів.