0

Про підготовку до опалювального сезону, ціну на газ та євробонди в ефірі телемарафону

Під час марафону сьогодні говорили про те, як Нафтогаз та Уряд працюють, щоб Україна впевнено пройшла опалювальний сезон, а українці отримували газ та тепло без перебоїв і за незмінними цінами. Через терористичну війну Росії проти нашої держави осінь та зима можуть стати найважчими за всі роки незалежності.
Президент України Володимир Зеленський поставив чітке завдання перед виконавчою та місцевою владою, енергокомпаніями – тарифи на комунальні послуги для людей мають залишитися на рівні 24 лютого. Ризиків дуже багато і ми їх усвідомлюємо. Нафтогаз працює проактивно, на випередження, з максимальною віддачею. Разом з Кабінетом міністрів взаємодіємо з міжнародними партнерами, щоб полегшити імпорт газу та забезпечити необхідну фінансову та енергетичну підтримку України. Адже сьогодні українці захищають не тільки безпеку та демократію Заходу, а нормальне та стабільне життя мільйонів людей за кордоном.
Ми активно доносимо свої аргументи до стратегічних союзників. Зустрічаємо не просто розуміння, а реальну підтримку. Будемо робити все, щоб розширити обсяги допомоги.
Щодо відтермінування виплат за євробондами. Нафтогаз – прибуткова компанія за результатами 2021 року, ми збільшили платежі в держбюджет у цьому році навіть попри війну. Втім, відстрочка виплат за добровільною згодою була б важливим жестом підтримки українців. Мова не тільки про принципи євроатлантичної солідарності та моральний обов’язок. Перемога України і остаточна поразка Путіна – наш спільний прагматичний інтерес.
Від енергетичної безпеки залежить не просто стійкість України, а здатність перемогти загарбників та якнайшвидше почати відновлення нашої країни. Максимальна підтримка людей під час війни – ключовий пріоритет нашої команди. Нафтогаз не зупиняється ні на день, готуючись до опалювального сезону.
Хочу нагадати, що газу власного видобутку поки що не вистачає на 100% забезпечення потреб населення. А це не тільки постачання газу індивідуальним споживачам, а й забезпечення паливом підприємств теплокомуненерго, які постачають тепло українцям. Крім того, робота і наземної інфраструктури видобутку, і сховищ, і газопроводів різного тиску супроводжується технологічними витратами газу А це все теж необхідно для забезпечення потреб населення..
Ціни на блакитне паливо на європейському ринку сьогодні аномально високі. Для того, щоб не підіймати тарифи для українців, уряд розробив механізм компенсації між ціною, за якою Нафтогаз купує газ і за якою продає його для потреб населення. Це – прозорий механізм, і він допомагає забезпечити соціальну стабільність.
Саме тому ми чекаємо від Верховної Ради ухвалення законопроєктів № 7427 та № 7429, які допоможуть захистити енергетичну безпеку країни, і при цьому не підвищувати тарифи.
Нафтогаз наближає перемогу на своєму, енергетичному фронті, забезпечує стабільну роботу критичної інфраструктури та промисловості. Адже тільки сильна та стійка Україна з надійним продовольчим, енергетичним та інфраструктурним тилом здатна перемогти, звільнити всіх наших людей та всі наші території від російських окупантів.
Більш детально про підготовку до опалювального сезону, роботу “Нафтогазу” в умовах війни у повній версії інтерв’ю: https://www.youtube.com/watch?v=dqeBBs0jkzM&t=389s.