0

Про Україну на Всесвітньому економічному форумі в Давосі

На World Economic Forum цього року як ніколи багато дискусій, які стосуються України. Обговорюють енергетику, продовольчу кризу, санкції, гуманітарну допомогу, біженців і багато інших аспектів.
Всі намагаються відповісти на головні питання – як закінчити війну, що може наблизити мир? Про це йдеться на кожній діловій, політичній зустрічі, на неформальних вечерях, і я зазвичай наводжу аргументи як CEO національної компанії.
Під час дискусії з президентом Швейцарії Ignazio Cassis, нобелівською лауреаткою миру Nadia Murad
та кураторкою Kyiv Hub Ievgeniia Bodnya поділився більш загальним баченням ситуації.
💬 Працювати в умовах постійний обстрілів і руйнувань надзвичайно складно, але наші співробітники продовжують це робити, щодня ризикуючи власним життям. Тому що це той спосіб, в який вони можуть захищати країну, забезпечувати критично важливими послугами 12 мільйонів домівок. І в цьому нам потрібна підтримка міжнародних партнерів.
💬 Ми повинні дбати про те, щоб споживання енергоресурсів було сталим і з геополітичної точки зору. Щодня європейські країни платять режиму Путіна майже мільярд доларів за спожиті газ і нафту. Ці гроші він використовує, щоб вбивати українців. Це потрібно зупинити. І надалі споживати свідомо, чинити певний тиск на політиків, пам’ятати про довкілля і геополітичні наслідки, аби не спонсорувати таких злочинців як Путін.
💬 Чи не єдиним рішенням для миру в Україні є стати частиною оборонного альянсу. Це може бути НАТО чи інший альянс, який буде здатен захищати цінності демократичного світу, бо вони завжди є викликом для тоталітарних режимів.
💬 Україна – європейська країна, така ж як Швейцарія чи будь-яка інша. Нам просто не пощастило опинитися на передовій у цій спільній битві вільного, цивілізованого світу проти варварів, де-факто нацистської росії. Ми знаємо історію Наді Мурад, проти якої вчинили страшні злочини терористи ІГІЛ, але аналогічні звірства вчиняли російські солдати наприклад в Бучі і вчиняють прямо зараз в інших містах. Тому нам треба усвідомити: того, що світ робить, – недостатньо, щоб зупинити це. Багато залежить і від політиків. Є ті, хто дотримуються нейтральності. Але не треба плутати її з байдужістю чи навіть певною мірою співучастю. Потрібна справедливість і покарання, інакше подібні злочини повторюватимуться.
Повна версія дискусії https://www.weforum.org/…/working-together-for-peace