0

Фінансова звітність Нафтогазу за 2021 рік

Вчора правління Нафтогазу затвердило фінансову звітність за 2021 рік. Вона була перевірена міжнародними аудиторами. У своєму висновку вони зазначають, що ця звітність відображає достовірно, в усіх суттєвих аспектах, фінансові результати роботи та фінансовий стан Нафтогазу. Ми направили звітність на затвердження Кабінету міністрів України.
Щоб упередити маніпуляції та спекуляції, ми її публікуємо: https://cutt.ly/GHAj6eT
У консолідованній фінансовій звітності Нафтогазу чистий прибуток склав 12 млрд грн. Звертаю увагу, що це результати за 2021 рік, тобто до початку повномасштабної війни.
Державні компанії мають бути прибутковими за нормальних умов. Враховуючи масштаб Нафтогазу, такий прибуток не є надлишковим з огляду на інвестований капітал і його вартість.
Ненормальним був збиток за 2020 рік, але ми це виправили. На жаль, коли я фактично пішов з Нафтогазу, у ІІ кварталі 2020 року компанія стала збитковою. Коли я повернувся у ІІ кварталі 2021 року, починаючи з цього кварталу, Нафтогаз став знову прибутковим. Я вважаю нормальним для менеджерів намагатися робити компанію прибутковою, і перейматися, коли є збитки.
Нагадаю, до того як стати збитковим у 2020 рокі, у 2019 в Нафтогазі були рекордні прибутки. Водночас, і це ви можете побачити в опублікованій звітності, прибуток від транзиту (в тому числі виплати за рішенням Стокгольмського арбітражу) був більшим, ніж загальний прибуток Нафтогазу. Тобто без транзиту Нафтогаз був би збитковим. І хоча як менеджер я тоді відповідав якраз тільки за транзит газу, мені хотілося, щоб Нафтогаз був би прибутковим і без транзиту газу. У 2021 році нам вдалося це зробити.
Але і у 2021 не всі сегменти діяльності Нафтогазу були прибутковими, і це потрібно виправляти. Зокрема, збитковою була діяльність з імпорту, торгівлі та постачання газу – через державне регулювання, насамперед через рішення Регулятора (НКРЕКП). Також збитковою була діяльність зі зберігання газу, частково також через рішення Регулятора, частково через наслідки передачі значних обсягів газу комерційній структурі (так званий «газ Жеваго»; порушена кримінальна справа, але вона стосується подій до мого призначення).
Зауважу, що Нафтогаз значно перевиконав затверджений урядом фінансовий план. Також нагадаю, що Нафтогаз у 2021 році збільшив платежі в держбюджет.
Як я вже зазначив, фінансова звітність перевірена міжнародними аудиторами. До речі, дякую їм, що практично безперервно працювали під час війни. Пам’ятаю, як я навіть здивувався, коли почув в перші тижні повномасштабного вторгнення, що робота над звітністю тривала.
Своїм колегам з Нафтогазу я подякував у внутрішній комунікації. Прибуток за 2021 рік є логічним результатом їхньої сумлінної праці. Нафтогаз забезпечив достатні обсяги газу для безперебійного проходження опалювального сезону 2021/2022. Також вдалося переломити негативну тенденцію і в кінці року нарешті вийти на збільшення обсягів видобутку власного газу.
Зараз ми всі працюємо над тим, щоб наближати перемогу України над по суті фашистською росією. Про це теж напишемо, після перемоги.